
VACATURE
MANAGER IMPACT & INNOVATIE
NIERSTICHTING
(36 uur)
OVER DE NIERSTICHTING
Missie
De Nierstichting strijdt voor gezonde nieren voor iedereen en een beter leven voor nierpatiënten.
De Nierstichting werkt aan een wereld waarin niemand meer sterft aan nierfalen en mensen met een nierziekte de regie over hun leven behouden. De ultieme droom: nierschade voorkomen en nierziekten genezen. De steun van donateurs, vrijwilligers, bedrijven, ambassadeurs en iedereen die voor nierpatiënten in actie komt is daarbij van onschatbare waarde. Voordat je verder leest: kijk ook even het filmpje.
Visie
Chronische nierschade is onzichtbaar en onomkeerbaar. Als we niets doen wordt chronische nierschade doodsoorzaak nummer vijf. En de kwaliteit van leven met nierfalen is nog steeds onacceptabel. Nederland heeft daarom radicale bewustzijnsverandering en strijdvaardigheid nodig. Alleen met gebundelde krachten kunnen we het tij keren. We noemen dit ‘Nierkracht’.
Nierziekten hebben een enorme impact: ze beperken energie, vrijheid en levensduur. Daarom investeert de Nierstichting in baanbrekend wetenschappelijk onderzoek, innovatie en preventie. Van de ontwikkeling van een draagbare kunstnier tot het stimuleren van vroegtijdige opsporing en een gezonder voedingsaanbod – alles om nierpatiënten een betere toekomst te geven.
De organisatie heeft een ondernemende en ambitieuze aanpak. Het is niet alleen een fondsenwervende organisatie, maar ook een aanjager van verandering, in nauwe samenwerking met onderzoekers, zorgprofessionals, patiënten en partners uit de samenleving en het bedrijfsleven. Patiënt behoefte staat hierin centraal. Daarom werkt de Nierstichting intensief samen met de Niervereniging Nederland (NVN). Deze samenwerking gaat zo ver dat we sinds 2025 de werkorganisaties van NVN en Nierstichting hebben samengevoegd tot één organisatie, zodat onze doelgroep daadwerkelijk centraal staat in alles wat we doen.
Waar wil de Nierstichting naartoe?
De Nierstichting werkt toe naar een situatie dat er een sterk netwerk van creëren staat, waarin nieuwe ideeën tot stand komen en succesvolle ideeën worden uitgevoerd. Alles om de opmars van Nierschade te stoppen. Dat impliceert het vroegtijdig opsporen en behandelen van nierschade om complicaties zoals hart en vaatziektes te voorkomen. En voor diegenen die toch geconfronteerd worden met nierfalen, zorgen dat de ziektelast zo laag mogelijk is door innovatie op dialyse, transplantatie en behandeling. De Nierstichting blijft daarbij een wendbare organisatie die snel inspeelt op wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.
Impactstrategie: Vooroplopen in Innovatie en Samenwerking
De Nierstichting heeft een onderzoeks- en innovatieprogramma en realiseert haar missie langs zes thema’s:
- Gezonde nieren
- Donatie & Transplantatie
- Nierfunctievervangende technologie
- Leven met een nierziekte
- Kinderen met een nierziekte
- Acute nierinsufficiëntie.
De Nierstichting is koploper in innovatieve financieringsmodellen en impactinvesteringen. Een sprekend voorbeeld is Neokidney, de draagbare kunstnier die de Nierstichting heeft ontwikkeld met NextKidney, mede gefinancierd via een succesvolle crowdfundingcampagne. Ook het investeringsfonds INZET, enkele gerichte impactinvesteringen en het recent toegekende Droomfondsproject Kidnie laten zien dat dit verder gaat dan traditionele financiering.
De impactstrategie is baanbrekend. Waar veel fondsen steeds meer regie voeren over hun werkveld, werkt de Nierstichting al jaren volgens een netwerkvisie. Ze ziet zichzelf niet als probleemeigenaar, maar als een strategische netwerkpartner. Ze brengt de behoeften van haar doelgroepen in en bundelt krachten binnen zes thematische programma’s. Ze ontwikkelt visiedocumenten, routekaarten en transitiemodellen, die ze vertaalt naar een impactprogramma gebaseerd op de Theory of Change. Vanuit deze programma’s zet de Nierstichting in op het ondersteunen van Onderzoek en Innovatie, campagnes gericht op Bewustwording, Belangenbehartiging & Lobby en Informatie & Ondersteuning. Dit versnelt de missie en versterkt de beweging richting impact.
Deze aanpak is effectief: het veld voelt eigenaarschap en neemt zelf initiatief. Dit resulteert in Nierkracht—de gebundelde inspanningen van betrokken partijen. Bovendien slaagt de Nierstichting erin om het eigen kapitaal te vermenigvuldigen door extra financiering aan te trekken.
Als er geen andere partij is die een urgent probleem oppakt, neemt de Nierstichting zelf het voortouw. Zo ontstond Neokidney, en organiseert ze nu ook het Niercongres en ontwikkelt ze via het Droomfondsproject een gentherapie voor kinderen met cystinose.
Met haar nieuwe fondsenwervende label Kidnie.nl, met de missie om kinderen met nierziekten te genezen, blijft ze vooroplopen en laat ze zien dat ze bij de Nierstichting niet alleen impact creëren, maar ook blijven vernieuwen in de manier waarop ze dat doen.
De rol van een MT-lid bij de Nierstichting
De Nierstichting heeft een 2-hoofdige directie: Tom Oostrom – directeur bestuurder – | Marja Ho-Dac – directeur Patiënt. En 3 portefeuilles: Impact | Merk, Marketing & Communicatie | Financiën & Bedrijfsvoering. Als MT-lid vorm je samen met de medeportefeuillehouders en de twee directieleden het vijfhoofdig MT. Als lid van het managementteam (MT) ben je een strategische sparringpartner voor de directeuren en je collega-MT-leden. Je speelt een sleutelrol in het realiseren van de doelen van de organisatie. In deze rol ben je verantwoordelijk voor een van de drie portefeuilles.
Dat betekent dat je:
- Verantwoordelijk bent voor het verder ontwikkelen en uitvoeren van jouw portefeuille, je bent manager van jouw Teamleiders, en specifiek voor deze portefeuille geldt dat je ook verantwoordelijk bent voor de Programmamanagers (in totaal zijn er 6 Programmamanagers: 2 bij Onderzoek & Innovatie, en 4 op thema’s).
- Samenwerkt met interne en externe stakeholders om innovatie en maatschappelijke beweging te stimuleren.
- Een ondernemende, resultaatgerichte en verbindende rol speelt binnen het MT en de bredere organisatie.
- Helpt om de Nierstichting als vooruitstrevende en impactvolle speler op de kaart te zetten, waarbij je vanuit jouw portefeuille het gezicht naar buiten toe bent naar het professionele netwerk / stakeholders.
- Direct rapporteert aan de directeur-bestuurder (Tom Oostrom).
Programmacommissie
Binnen de Impactportefeuille is de Programmacommissie een belangrijk orgaan. De Manager Impact is voorzitter van de Programmacommissie, die bestaat uit alle Programmamanagers en wordt bijgewoond door de Public Affairs Adviseur, Programmasecretarissen van Onderzoek Innovatie & Financiering en de Programmamedewerkers. De Programmacommissie vergadert elke 2 weken. In de Programmacommissie vindt besluitvorming plaats voor de belangrijkste subsidies, worden de thema’s en Onderzoek & Innovatie programma’s op strategisch niveau besproken, evenals de budgetverdeling over de verschillende programma’s.
Vacature:
Manager Impact & Innovatie
(36 uur)
Bij de Nierstichting werk je in een dynamische, missiegedreven organisatie waar innovatie en maatschappelijke relevantie hand in hand gaan. Dit vraagt om visie, lef en de drive om écht een verschil te maken voor nierpatiënten en de gezondheid van Nederland.
Waarom komt de functie vacant?
Er is een funding van het Postcodeloterij Droomfonds van 10 miljoen gekomen om een gentherapie te ontwikkelen om nierziekten bij kinderen te genezen. De huidige Manager Impact & Innovatie gaat dit als een aparte deelorganisatie – ‘Kidnie’ – onder de Nierstichting runnen, wat zal uitmonden in een zelfstandige steward owned social enterprise. Hierdoor komt de functie van Manager Impact & Innovatie vacant.
Wat ga je doen?
Bij de Nierstichting speel je een sleutelrol in het realiseren van de missie: impact maken voor nierpatiënten door innovatie, onderzoek en beleid te versnellen. Je stuurt drie teams aan, bewaakt de strategische koers en zorgt voor een effectieve samenwerking tussen inhoudelijke programma’s, innovatieprojecten en patiëntgerichte initiatieven.
Je hebt een sterke focus op leiderschap en teamontwikkeling: je coacht en begeleidt gedreven professionals, zorgt voor structuur en heldere sturing, en creëert een omgeving waarin teams optimaal kunnen bijdragen aan de doelstellingen. Ook in het MT komt jouw senior leiderschap van pas. Je brengt focus en structuur, zodat er rust komt in de organisatie.
Daarnaast ben je ondernemend en extern georiënteerd. Je jaagt innovatie aan. Door je ervaring met het bedrijfsleven en startups, en doordat je snapt hoe wetenschap en beleid met elkaar verweven zijn, bouw je bruggen tussen verschillende stakeholders en zorg je ervoor dat kennis en innovaties daadwerkelijk ten goede komen aan nierpatiënten.
Theory of Change van de Nierstichting. Je verbindt strategie, uitvoering en evaluatie aan de maatschappelijke doelstellingen van de Nierstichting, je houdt de TOC actueel en zorgt ervoor dat impactgericht denken en werken in alle lagen van de organisatie verankerd raakt. Je borgt dat de resultaten meetbaar worden gemaakt, worden gemonitord en zichtbaar gemaakt.
De organisatiestructuur is in transitie: van een matrixorganisatie naar een duidelijke harkstructuur. Als manager zorg jij voor een heldere aansturing en structuur en begeleid je je teams in deze verandering. Daarbij komt jouw team-, afdeling- en programma overstijgende wijze van denken en werken goed van pas.
Helpen bij interne samenwerking: De Nierstichting werkt in multidisciplinaire teams rondom een programma. Dat moet worden gefaciliteerd. Daarbij hoort een goede opdrachtbriefing.
Jouw teams
Je stuurt 3 teams aan (die gezamenlijk de impactdoelen van de Nierstichting realiseren):
2 teams met teamleiders, en het team met programmamanagers, waarbij de programmamanagers direct aan jou rapporteren.
- Thema’s en Onderzoek, Innovatie & Financiering (team van 12)
- Zes programmamanagers leiden de 6 impactprogramma’s, het onderzoek- en innovatieprogramma (‘Succespaden naar Impact’: zie website) en baanbrekende innovaties zoals de draagbare kunstnier. (zie boven). Altijd thema’s waarbij de Nierstichting een aanwijsbaar netwerk heeft en inhoudelijk het verschil kan maken.
- Daarnaast is er een programmamanager Netwerk, die zich richt op versterking van het netwerk van professionals en stakeholder management ondersteunt.
- Ook zijn er programmamedewerkers die de programmamanagers inhoudelijk ondersteunen.
- Bouwen en onderhouden strategische netwerken in wetenschap, zorg en beleid.
- Moeten optimaal gefaciliteerd en gestimuleerd worden om naar buiten te treden, netwerk te vormen en de programma’s uit te voeren. Altijd vanuit de behoefte van ‘de patiënt’.
- Patiënteninformatie en Ondersteuning (team van 11)
Dit team is erop gebrand om te zorgen voor betrouwbare informatievoorziening aan patiënten, donoren en naasten in alle fasen van nierziekten. Niet alleen via (online) middelen en kanalen, maar ook door bijvoorbeeld themadagen te organiseren. En voor vragen over werk, wet- en regelgeving kunnen nierpatiënten terecht bij de sociaal raadsvrouwen van STAP, het steun- en adviespunt van de NVN.
- Team Behoefte & Participatie (team van 7)
Dit team adviseert over en faciliteert behoefteonderzoek en patiëntenparticipatie binnen structurele zorgprocessen en innovatieprojecten. Dit doet ze voor zowel interne als externe partijen, met inzet van bijvoorbeeld Patiëntenadviesraden (PAR), de kennisgroep Zeldzame Nierziekten en ad-hoc patiëntgroepen. Zo zorgt de Nierstichting dat de stem van de patiënt structureel onderdeel is van vernieuwing en verbetering in de zorg.
Wie ben jij?
- Ervaren leider: Je hebt ruime ervaring met het aansturen van gedreven professionals en weet hoe je teams effectief laat samenwerken door programma overstijgend te denken. Je hoeft zelf geen inhoudelijk expert te zijn, maar je bent heel goed in staat experts te faciliteren. Je zorgt ervoor dat de mensen in jouw teams het beste van zichzelf laten zien en waar mogelijk kunnen groeien. Je laat waar mogelijk ‘jouw’ mensen met vertrouwen naar buiten gaan om bij te dragen aan de missie van de Nierstichting.
- Impact-denken: Je beschikt over strategisch denkvermogen rond maatschappelijke impact en denkt in causale verbanden tussen interventies en uitkomsten. Je vertaalt maatschappelijke doelen naar concrete strategische keuzes en weet ‘van buiten naar binnen’ te denken. Je prioriteert projecten op basis van hun bijdrage aan impact en brengt focus en duidelijkheid aan. Je hebt ervaring met impactgericht werken en bij voorkeur met het Theory of Change-denkkader (of een vergelijkbare aanpak). Je kunt in co-creatie met interne en externe stakeholders (zoals patiënten, zorgprofessionals en partners) een TOC (of een vergelijkbare strategie) ontwikkelen of aanscherpen. Daarbij overzie je ook de financiële gevolgen van je keuzes.
- Stakeholdergericht werken en bruggen bouwen: Je weet hoe je schakelt tussen wetenschap, beleid, zorg en het maatschappelijke domein. Je weet de juiste partijen te betrekken bij het formuleren en toetsen van impactdoelen. Je begrijpt hoe beleidsmakers werken en weet hoe je invloed uitoefent op strategisch niveau. Je bent in staat om impact logisch en overtuigend te onderbouwen voor beleidsmakers en het bredere publiek om draagvlak, vertrouwen en steun te creëren. Je bent goed in het sturen op partnerschappen: je kan impactverhalen combineren met data voor overtuigende communicatie naar financiers en voor fondsen en donateurs ten behoeve van effectieve fondsenwervingsstrategieën.
- Ondernemend en positief: je hebt gevoel voor innovatie, snapt hoe je nieuwe ideeën werkelijkheid maakt en hebt ervaring met bedrijfsleven en start-ups. Jouw werkhouding en positieve levensinstelling sluiten goed aan bij het DNA van de Nierstichting. Je denkt creatief, gaat pro-actief te werk, toont lef, ziet kansen en weet die te benutten. Net als de Nierstichting blijf je zelf ook leren want je beschikt over een growth mindset. Je zorgt voor verbinding en met een goed gevoel voor humor ben je in staat om waar nodig de zaak te relativeren en een positieve stemming te behouden.
- Je herkent je in de kernwaarden: ‘Bevlogen bij de missie gezonde nieren voor iedereen en een beter leven met nierziekten. Integer in alles wat we doen. Moedig om dat te doen wat anders niemand doet. Verbeteren op alle fronten. Krachten bundelen voor maximale impact.’
- Je bent de persoon die het positioneren van het impactdenken in de organisatie weet te realiseren en in het MT zorgt dat die focus op impactdenken geborgd blijft. Daarnaast moet er wat meer aandacht voor structuur en duidelijkheid komen.
Wat maakt deze job zo aantrekkelijk?
- Een sleutelpositie binnen een impactgedreven organisatie, waar je écht verschil kunt maken;
- Een goed doel met een mentaliteit van een social enterprise, met een bewezen succesvolle strategie;
- Werk met betekenis: innovatie, onderzoek en beleid verbinden en zo bijdragen aan een betere toekomst voor nierpatiënten;
- Veel ruimte voor creativiteit, kansen en groei: goede ideeën kunnen worden omgezet in werkelijke programma’s;
- Als ‘leiderschap’, ‘stakeholdermanagement’ en ‘Impactdenken’ jouw tweede natuur zijn, dan is dit jouw baan!;
- Fijne werkplek in Bussum aan de rand van een natuurgebied;
- Een leuk team met een goede sfeer.
Wat biedt de Nierstichting?
De Nierstichting biedt een goed en marktconform arbeidsvoorwaardenpakket op basis van de CAO-Sociaal Werk.
- Salaris tussen de € 4450,00 en € 7544,00 bruto per maand, exclusief Individueel Keuze Budget (IKB) op basis van 36 uur (schaal 12);
- IKB waarbij je 16,5% over je bruto maandsalaris opbouwt: waarvan o.a. 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering;
- Loopbaanbudget waarbij je 1,5% over je bruto maandsalaris opbouwt;
- Pensioenregeling via Pensioenfonds Zorg & Welzijn: 50% werkgever en 50% werknemer (https://www.sociaalwerk-werkt.nl/cao-sociaal-werk-2023-2025/pensioen);
- Mobiliteitsvergoeding € 442 bruto p/mnd;
- Telefoonvergoeding € 25 p/mnd;
- Reiskostenvergoeding € 0,23 p/km met een maximum van enkele reis van 75 km (via NS business card 2e klas volledig vergoed);
- Het begint met een jaarcontract;
- Aantal vakantiedagen: 23,6 dagen (wettelijk 144 uur, plus bovenwettelijk 26 uur bij een werkweek van 36 uur); vitaliteitsuren op basis van leeftijd;
- Hybride werken mogelijk, minimaal 50% op kantoor;
- Een mooi kantoor in een schitterende omgeving aan de rand van een natuurgebied.
Solliciteren?
Als jij denkt: ‘dit ben ik’, neem dan contact op met Jan Willem Elffers (jwelffers@search4better.nl of 0651396036) of Denise Krul (dkrul@search4better.nl) van Search4Better (zie link).
Reageren kan tot 20 mei ’25.
Een assessment maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.
Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.