In hoeverre draagt mijn werk bij aan een betere wereld?

De kans is groot dat je je deze vraag wel eens stelt. Uit een onderzoek van vacaturesite Indeed onder 1077 Nederlandse werkenden kwam naar voren dat een kwart van de mensen waarde toevoegen aan de maatschappij belangrijker vindt dan het salaris. Er is hier trouwens wel een verschil te zien tussen mannen en vrouwen. Van de ondervraagde mannen geeft 69% aan dat salaris zwaarder weegt, ten opzichte van 49% van de vrouwen. Daarentegen vindt 31% van de vrouwen betekenisvol werk het belangrijkst versus 20% van de mannen. Totaal genomen is een vijfde bereid minder te verdienen in ruil voor meer betekenisvol werk. Carrière maken blijkt, opmerkelijk genoeg, een van de minst belangrijke motieven om te werken. Een derde zegt bereid te zijn minder hard te stijgen in salaris als daar een baan tegenover staat die ertoe doet.

Waarom is betekenisvol werk zo belangrijk voor ons?

Als je je realiseert waarom je iets doet dan krijgt het meer waarde. Werk doen dat ertoe doet blijkt te zorgen voor een gevoel van tevredenheid, zelfs geluk. De wetenschap dat jouw organisatie bijdraagt aan een groter doel zorgt hier voor. Tevreden of gelukkige medewerkers blijken minder last te hebben van stress. Ze voelen zich meer betrokken bij de organisatie en zijn bereid harder te lopen. Daarnaast beschikken ze over meer veerkracht, oftewel het vermogen te herstellen na stress of tegenslag. Een medewerker die zijn of haar werk als betekenisvol beschouwt, zal daarbij makkelijk meegaan in veranderingen op het werk. Dus ook voor de organisatie heeft dit voordelen. Bovendien zijn tevreden medewerkers productiever en zullen ze minder snel uitvallen. En positiviteit werkt aanstekelijk, waardoor een positieve flow op de werkvloer ontstaat. 

Volgens Frits Philips, verbonden aan de School of Life *), vragen we ons van jongs af aan af wat onze rol is. Aansluitend daarop is het een logische vraag op welke manier de organisatie waarvoor we werken, bijdraagt aan de wereld, en wat daar vervolgens onze eigen rol weer in is. Als je je niet kunt vinden in de doelstellingen van de organisatie waarvoor je werkt of jouw rol is te beperkt, dan kan het een goed idee zijn op zoek te gaan naar een andere baan die meer aansluit op dit punt en waarbij je die zingeving wel kunt ervaren, ook als dat betekent dat je minder gaat verdienen.

Het mooist is natuurlijk als we daardoor kunnen zeggen: ‘Werken voelt niet als werk, maar als hobby!’

*) School of Life is een wereldwijde organisatie die mensen helpt een meer vervuld leven te leiden door middel van nuttige bronnen en hulpmiddelen uit de psychologie, filosofie en kunst.